EXCLUSIV | Scandalul ”Greenfield”, dezamorsat temporar după ce CGMB a votat ”varianta Nicușor Dan”. Care sunt riscurile imediate

EXCLUSIV | Scandalul ”Greenfield”, dezamorsat temporar după ce CGMB a votat ”varianta Nicușor Dan”. Care sunt riscurile imediate
Publicat: 28/07/2023, 21:02
Actualizat: 28/07/2023, 21:38

Scandalul ”Greenfield” pare dezamorsat, la o primă vedere, după ce Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat, vineri, așa-numita ”variantă Nicușor Dan” pentru deblocarea drumului de acces Vadul Moldovei. Conform acestei hotărâri, drumul care a constituit elementul central al tuturor contrelor dintre locuitorii cartierului ”Greenfield” și Primăria Municipiului București va fi transferat din fondul forestier în proprietatea municipalității, dar numai pentru 4 ani, nu definitiv, așa cum ar fi dorit consilierii social-democrați.

Lucrurile nu sunt atât de simple precum par în acest moment, fiindcă aceasta este doar o primă etapă. Mai mult, în Codul Silvic nu există noțiunea de ”scoatere temporară” din fondul forestier.

Întrebarea care se pune, acum, este dacă impasul ”Greenfield” va fi rezolvat, totuși, după ce ”varianta Nicușor Dan” a fost votată de CGMB.

”Sperăm să înceapă cât mai repede procesul de avizare”

Contactat de Gândul, Cătălin Diaconescu – reprezentant al comunității ”Greenfield” -, a declarat că este bine, totuși, că a trecut această hotărâre, chiar și în varianta propusă de Nicușor Dan, și asta pentru că abia după această etapă va demara, în sfârșit, mult așteptatul proces de avizare.

În timpul acestui proces, ministerele responsabile vor trebui să emită puncte de vedere în legătură cu legalitatea acestei hotărâri.

”E mai bine ca hotărârea să treacă, chiar și în varianta lui Nicușor Dan, de 4 ani, nu definitiv, pentru că așa va fi demarat procesul de avizare pentru aprobarea unei viitoare hotărâri de guvern, etapă în care ministerele responsabile își vor exprima punctul de vedere în legătură cu legalitatea acesteia. Sperăm să înceapă cât mai repede procesul de avizare”, a declarat Cătălin Diaconescu, în exclusivitate pentru Gândul.

”Aceasta este prima acțiune administrativă”

La solicitarea Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară a explicat, în exclusivitate, că votarea ”variantei lui Nicușor Dan” nu înseamnă nicidecum o victorie pentru acesta, iar scenariul va urma un traseu foarte bine stabilit, destinația fiind Palatul Victoria.

”Evident, lucrurile sunt cât se poate de clare. Problema este, acum, că această hotărâre pleacă la guvern. A fost aprobată varianta lui Nicușor Dan, pentru transfer pe 4 ani, aceasta este prima acțiune administrativă. Această hotărâre va fi transmisă Guvernului României și se va solicita să se transfere terenul din proprietatea statului, administrat de Romsilva, în proprietatea publică a Municipiului București. Aceasta este prima etapă.

Dar Guvernul României, pentru a emite o hotărâre de guvern și pentru a face acest transfer, trebuie să aibă în spate, ca bază de fundamentare, un raport de specialitate întocmit de ministerul de resort, respectiv de Ministerul Mediului.

Dar Ministerul Mediului are deja această hârtie emisă, raportul de specialitate, și lucrurile sunt destul de complicate, din cauză că nu poți veni acum să spui că totul este în regulă, când hârtia aceea spune că nu e în regulă. Este un paradox.

Ministerul Mediului nu poate acum să emită un raport care să spună că totul este legal. Pentru că nu au temei legal. Din punct de vedere al legii, în acest moment, guvernul ar trebui să emită o hotărâre prin care să respingă cererea Consiliului General al Municipiului București. Motivând, bineînțeles, că nu se poate transfera pentru 4 ani. Nu există noțiunea de scoatere temporară din fondul forestier. Asta ar trebui să facă guvernul”, spune urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU).

Semne de întrebare care așteaptă răspunsuri

Totuși, mai precizează Alexandru Pânișoară, există și ceea ce poate fi numită ”presiunea electorală”, și atunci se poate ajunge la o variantă modificată, iar CGMB va trebui

”Ținând cont de presiunea electorală, există și varianta conform căreia s-ar putea da o altă formă și, ulterior, Consiliul General să dea o nouă hotărâre prin care drumul să fie transferat din fondul forestier și să devină drum public.

Dar, repet, legal nu poate exista o scoatere temporară, acolo va fi o problemă, la cea de-a doua hotărâre. Pentru că ar însemna că sunt încălcate prevederile Codului Silvic. Legea 192 se referă la o excepție, în sensul în care poți scoate acel teren din fondul forstier fără a fi nevoie să faci acele proceduri prealabile, respectiv să dai la schimb un alt teren, să plătești o taxă etc.

În schimb, procedura de scoatere din fondul forestier și transformare în drum public urmează prevederile stricte ale Codului Silvic, care reglementează expres și transmite foarte precis că nu există această noțiune de scoatere temporară. Doar definitivă”, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară.

”În Codul Silvic se prevede expres posibilitatea de scoatere definitivă din fondul forestier  sau ocupare temporară a terenului. Așadar nu există posibilitatea scoaterii temporare din fondul forestier a unui drum, ci doar ocuparea temporară care privește schimbarea folosinței în condițiile prevăzute de Codul Silvic”

Alexandru Pânișoară

”Varianta lui Nicușor Dan”, promovată cu insistență, în pofida semnelor de întrebare

Reprezentanții comunității ”Greenfield” au precizat, prin intermediul unui comunicat – înainte de ședința CGMB de vineri -, că Nicușor Dan privește toată această problemă dintr-o perspectivă proprie, dar care nu este argumentată și insistă ca drumul Vadul Moldovei să fie deschis doar ”temporar”, ceea ce nu reprezintă o soluție viabilă.

”În urma întâlnirilor cu domnul Primar General, expunem mai jos un rezumat privind acțiunile și opiniile domniei sale:

Susține o variantă provizorie doar pe 4 ani, declarând  vrea  oblige dezvoltatorul  facă cele 3 drumuri promise. În realitate, cele trei drumuri sunt de fapt două din care unul nu este viabil din punct de vedere tehnic, iar pentru celelalt nu aprobă PUZ-ul, deși are toate aprobările de la începutul anului.

Soluția respectivă nu poate înlocui oricum drumul Vadul Moldovei, care este singura cale de acces directă a locuitorilor cu orașul din care fac parte, dar poate fi o cale de acces suplimentară necesară volumului mare de trafic deja existent în cartier;

  • Nicio instituție nu susține și nu consideră legală soluția de deschidere pentru 4 ani, dar cu toate astea Primarul General insistă  o promoveze, știind  astfel proiectul  fi la un moment dat blocat pe circuitul de avizare intre ministere pentru emiterea Hotărârii de Guvern;
  • Primarul General a găsit tot felul de tertipuri administrative  nu ajungă pe ordinea de zi proiectul de hotărâre care ar permite deschiderea permanentă a drumului;
  • Știind  nu are susținerea partidelor pentru proiectul sau temporar, a decis  îl scoată de pe ordinea de zi a ședinței din 28.07.2023;

În ultimele luni a promis   rezolva problema și chiar  va renunța la ipoteza temporară dacă Ministerul Mediului  susține transferarea definitivă. În fapt, doar a tergiversat acțiunile noastre pentru ca în final  nu renunțe la ideea de temporar, deși a primit inclusiv din partea Ministerului Mediului confirmarea  și în alte cazuri similare procedura a fost validată doar prin transfer definitiv”, au transmis reprezentanții comunității ”Greenfield” prin intermediul acestui comunicat. (mai multe detalii AICI)


Citește și:

EXCLUSIV| Codul Administrativ, încălcat de Nicușor Dan! Proiect de HOTĂRÂRE cu risc de seism. Avocat: ”Cartoful fierbinte, pasat primarilor de sector”

Asasinarea lui Oleg Horjan | Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova contrazice informațiile Tiraspolului: ”Presupusul criminal nu se afla în țară”

Nicușor Dan, acuzat de ”favoritism”! Doi donatori din campania sa au primit contracte și funcții după ce a devenit primar general

Regizorul Tudor Giurgiu, reacție dură după achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu: ”Este o zi a Rușinii Naționale!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
Devine imposibil în România după 7 iunie. Nu se mai plătește niciun ban
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×